Power Steering, Hill Assist, Traction Control, ABS & Speed Odometer Failure
Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 50
Like Tree12Likes
Discuss Power Steering, Hill Assist, Traction Control, ABS & Speed Odometer Failure at the Focus ST Repair Shop / Service within the Ford ST Nation; I was driving around today, ...
  1. #1
    The Site Founder Chad's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Midland, Michigan
    Posts
    3,422
    Chats
    4349
    Occupation
    Information Technology
    My Ride
    Tangerine Scream Focus ST3
    Name
    Chad

    Power Steering, Hill Assist, Traction Control, ABS & Speed Odometer Failure

    I was driving around today, and I lost ABS, power steering, TC, speed odometer and hill assist. The car acted like it was all confused. I was stopped at a light when all of this happened.

    The car tried to fix the problem because it all came back after a few more miles. Then it all went away, this time while driving [not stopped]. I then proceeded to stop the car, and turn it off to reset everything.

    At the time, the car did not want to turn off. I pushed the button about 6 times...it would not turn off. Finally, the 7th push it powered off. I powered back on, then it all looked fine. Then I was on the road..again it all went out. After about a few more times, I went about 60 MPH, and all it went back to normal. And I did not see the problem after that.

    The only things that changed was:
    Last week I was at the dealer, and they did a control mod reprogram to the air bags.
    Last night I had my stock wheel put on the car. The company of put my wheels on had a hard time resetting the TPMS system they said. I am not even sure they even had to do that, because my winter wheels did not have TPMS senors.


    I can tell my dealer this Monday morning, but I am afraid that if it doesn't come back I won't know what caused this. I mean it was a serious problem to knocked out all those things at once. Any ideas guys?

    Chad
    Tweek likes this.
    Forum Policies: AUP | Privacy Policy

    Chad's Current Modifications
    Green Filter
    CP-E™ Stage II Rear Motor Mount
    CP-E™ 3" DownPipe
    CP-E™ Austenite™ 3" Exhaust with HEXtip™ Exhaust Tip
    CP-E™ αIntake™ Intake System
    Wilwood 6 Piston 13" BBK
    Clear Lens Retrofit w/ Osram Xenarc 66240 D2S CBI
    Rostra LED Projector Fog

    Coming soon:
    Ford Racing Intake, Plugs & Procal
    Breedt Shift Arm

  2. #2
    Sergeant of ST Nation Scrming's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Saginaw, MI
    Posts
    753
    Chats
    2
    Occupation
    Computer Geek
    My Ride
    2013 Tuxedo Black ST2
    Name
    John
    yeah, sounds like one of those horrible "Cannot reproduce problem" situations... Sounds like of like a physical electrical issue... I know in the Mustang there was kind of big fuse/link that could come loose and would things to go pretty haywire... Hope you get to the bottom of it ASAP!

  3. #3
    ST Nation Officer Enlist Unreal's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    1,533
    Chats
    0
    My Ride
    2013 Ford Focus ST
    Electronics can do some very screwy things if the input voltage is not steady and/or fluctuates out of spec. Perhaps it was a one-time thing, but if it continues, you may consider checking the output from the alternator and/or battery.

    By the way...how did you know those systems went out? Was it indicated on the dash?
    Last edited by Unreal; 03-16-2013 at 07:32 PM.
    Unreal's Focus ST Build Project: ßεllε <== click for detailed build page
    cp-e™ DP, CBE, FMIC, CAI, and RMM Quaife limited-slip differential Cobb Tuning stage3-91-v320 Ford Racing CAI
    Team Dynamics Pro Race 1.2 wheels Michelin Pilot Super Sport tires CFM valve cover breather FSWerks short shift kit
    Boosted Designs dead pedal Rostra LED projector fog lights Street Scene front splitter Breedt symposer delete

  4. Remove Advertisements
    FordSTNation.com
    Advertisements
     

  5. #4
    The Site Founder Chad's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Midland, Michigan
    Posts
    3,422
    Chats
    4349
    Occupation
    Information Technology
    My Ride
    Tangerine Scream Focus ST3
    Name
    Chad
    I know what the power steering feels like with out it.. But besides that the dash indicators told me the other systems did not work.
    Forum Policies: AUP | Privacy Policy

    Chad's Current Modifications
    Green Filter
    CP-E™ Stage II Rear Motor Mount
    CP-E™ 3" DownPipe
    CP-E™ Austenite™ 3" Exhaust with HEXtip™ Exhaust Tip
    CP-E™ αIntake™ Intake System
    Wilwood 6 Piston 13" BBK
    Clear Lens Retrofit w/ Osram Xenarc 66240 D2S CBI
    Rostra LED Projector Fog

    Coming soon:
    Ford Racing Intake, Plugs & Procal
    Breedt Shift Arm

  6. #5
    ST Nation Staff Sergeant FocusDreamin's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Sausalito, CA
    Posts
    117
    Chats
    0
    Occupation
    Aerospace Engineer
    My Ride
    Focus ST
    Name
    Chris
    Sounds like you lost a wheel speed sensor ... not that I know what I am talking about. I bet blackbird will chime in with the right diagnosis.
    Chad and oaxa like this.
    -chris

  7. #6
    ST Nation Corporal
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    63
    Chats
    0
    Have you checked your fuses? Might have a loose one. If not I'd check the power wire voltage at the PCM. check the connections too. Sounds like you have a faulty module or a loose wire.

  8. #7
    ST Nation Command Sergeant Major XRJoe's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Boston
    Posts
    650
    Chats
    0
    My Ride
    2013 OW ST
    Name
    Joe
    Did you end up throwing any codes? I would grab a scan tool and check anyway, there may be something stored even if the MIL isn't illuminated.

    Also, I'm going to lean away from a speed sensor since the EPS should still work if the car isn't moving (since it works parked).
    - Joe

    2013 OW ST
    1985 Merkur XR4Ti

  9. #8
    The Site Founder Chad's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Midland, Michigan
    Posts
    3,422
    Chats
    4349
    Occupation
    Information Technology
    My Ride
    Tangerine Scream Focus ST3
    Name
    Chad
    Have you checked your fuses? Might have a loose one. If not I'd check the power wire voltage at the PCM. check the connections too. Sounds like you have a faulty module or a loose wire.
    I would, but I've already made the decision to let the dealer check it out. It certainly could be one of those things. It almost seems like a loose connection. The dealer was doing a reprogram on the car. Maybe its their doing...It only happens after I got the car back from them, and I changed my wheels to the stockers.

    Did you end up throwing any codes?
    No codes. The car is being left at the dealer tomorrow for diagnostics. It did it again while driving home today, all those systems just turned off. I was diving about 35 in 5th gear and it came on. Its screwy, the car went back to normal after slowing down for a turn. Then messed up again. Then about 2 feet before the dealers lot, it fixed itself...so I couldn't show them. Hence leaving it with them tomorrow.
    Forum Policies: AUP | Privacy Policy

    Chad's Current Modifications
    Green Filter
    CP-E™ Stage II Rear Motor Mount
    CP-E™ 3" DownPipe
    CP-E™ Austenite™ 3" Exhaust with HEXtip™ Exhaust Tip
    CP-E™ αIntake™ Intake System
    Wilwood 6 Piston 13" BBK
    Clear Lens Retrofit w/ Osram Xenarc 66240 D2S CBI
    Rostra LED Projector Fog

    Coming soon:
    Ford Racing Intake, Plugs & Procal
    Breedt Shift Arm

  10. #9
    ST Nation Officer Enlist jtswank's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Virginia
    Posts
    1,693
    Chats
    129
    Occupation
    MD
    My Ride
    2010 F-150 crew cab, 2013 Focus TB ST3
    Name
    JT
    I had rhis kind of issue with my older f 150 when the alternator was bad.

    But im confused about a few things:

    Why did you have to have airbags reprogrammed?

    And how did you get the winter tires to work without pressure sensors ... I thought this was mandatory on this vehicle? Fyi ... I had the tpms put on at tirerackand the dealer had no problem reprogramming them with new wheels/tires. I plan to switch back to my factory set on a few weeks so will post how that goes.
    TB ST3 Build Date = 1/2/2013

  11. #10
    The Site Founder Chad's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Midland, Michigan
    Posts
    3,422
    Chats
    4349
    Occupation
    Information Technology
    My Ride
    Tangerine Scream Focus ST3
    Name
    Chad
    Quote Originally Posted by jtswank View Post
    I had rhis kind of issue with my older f 150 when the alternator was bad.

    But im confused about a few things:

    Why did you have to have airbags reprogrammed?
    TSB...apparently

    And how did you get the winter tires to work without pressure sensors ... I thought this was mandatory on this vehicle?
    ​ Mandatory if placed on the car by a automotive shop. The sensors tripped off every 30 miles.

    Fyi ... I had the tpms put on at tirerack and the dealer had no problem reprogramming them with new wheels/tires. I plan to switch back to my factory set on a few weeks so will post how that goes.
    Discount tire had a hard time apparently. I waited an hour to get my wheels put on my car. That is a lot of time for just mounting wheels on a car. I found out they hard a hard time with the sensors. But I don't have a clue why they were resetting them, I never messed with them when I took them off the car with the stock wheels.
    Forum Policies: AUP | Privacy Policy

    Chad's Current Modifications
    Green Filter
    CP-E™ Stage II Rear Motor Mount
    CP-E™ 3" DownPipe
    CP-E™ Austenite™ 3" Exhaust with HEXtip™ Exhaust Tip
    CP-E™ αIntake™ Intake System
    Wilwood 6 Piston 13" BBK
    Clear Lens Retrofit w/ Osram Xenarc 66240 D2S CBI
    Rostra LED Projector Fog

    Coming soon:
    Ford Racing Intake, Plugs & Procal
    Breedt Shift Arm

Page 1 of 5 123 ... LastLast

Similar Threads

  1. Hill Launch Assist (HLA) or Equivalent in US Focus ST?
    By Brandon in forum Focus ST General Discussion
    Replies: 65
    Last Post: 03-07-2013, 12:11 PM
  2. A question about Traction Control
    By trip9 in forum Focus ST General Discussion
    Replies: 14
    Last Post: 12-01-2012, 03:16 AM
  3. Hill Start Assist? No thanks
    By RazorbackMustang in forum Focus ST General Discussion
    Replies: 25
    Last Post: 10-22-2012, 08:56 PM
  4. Hill-Assist
    By higgrit in forum Focus ST General Discussion
    Replies: 14
    Last Post: 10-22-2012, 11:25 AM
  5. Traction control button?
    By Josh157 in forum Focus ST Performance
    Replies: 11
    Last Post: 05-14-2012, 09:49 PM

Search tags for this page

2012 ford focus steering sensor esp light
,

2013 ford fiesta hillstart assist stability control lights both on

,

2013 ford focus speedometer is not working

,

2014 ford focus assisted hill error

,
2014 ford focus traction control turn off
,

abs light stays on and in service assisted steering

,
cause of ford escape 2013 sel abs sensor failure
,

focus st abs problem

,

ford focus traction control problems

,

i took the battery off a ford focus 2010 and put it back now the traction turns on

,
what causes the abs light traction light to come on abd the speedometer stops working 2014 ford focus
,

where are stability control sensors located on a 2014 ford focus

Click on a term to search our site for related topics.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •